Jojoba Oil is a liquid extracted from the seeds of the Simmondsia Chinensis, better known as the Jojoba plant, native to the desert areas of California, Arizona and Mexico. The plant, which reaches an average height of two meters, has oval leaves and small green-yellow flowers.
The Native Americans, heating the seeds of the Jojoba plant, were the first to use them in the treatment of wounds and sores and to preserve the skins of the animals. At the beginning of the eighteenth century, the Jesuit missionaries extracted oil from the seeds for the first time, using the ointment to soothe the skin and nourish the hair.
The sebum produced naturally by our skin is an esterified wax, mainly composed of cholesterol and fatty acids, which on the one hand helps protect the skin from bacteria and other external agents, on the other it creates a protective barrier preventing the water molecules they come out and the skin gets dehydrated. Its production decreases due to age, diseases and unbalanced diets, making the skin dry and not very luminous.
The extract of the seeds of Jojoba, improperly defined “oil”, is a wax with a golden color, with a unique composition of vegetable oils, similar to the sebum produced by human skin and therefore easily penetrates into the deeper layers of the skin, where cell synthesis and regeneration take place, bringing nutrients and leaving the pores open.
Jojoba oil contains vitamins A, D and E, Omega 6 and 9, zinc, copper and iodine and powerful antioxidants that help cell regeneration, protect the skin from its natural aging and restore its pH. It has moisturizing, emollient, antibacterial, antifungal, analgesic, anti-inflammatory and hypoallergenic properties.
The cold mechanical extraction, by pressing the seeds, allows to maintain unchanged the natural characteristics.
L’Olio di Jojoba è un liquido estratto dai semi della Simmondsia chinensis, meglio conosciuta come pianta di Jojoba, nativa delle aree desertiche della California, dell’Arizona e del Messico. La pianta, che raggiunge in media due metri d’altezza, presenta foglie ovali e piccoli fiori verde-giallino.
I Nativi Americani, riscaldando i semi della pianta di Jojoba, furono i primi ad utilizzarli nella cura delle ferite e delle piaghe e per preservare le pelli degli animali. All’inizio del diciottesimo secolo, i missionari Gesuiti estrassero per la prima volta l’olio dai semi, utilizzando l’unguento per lenire la pelle e nutrire i capelli.
Il sebo prodotto naturalmente dalla nostra pelle è una cera esterificata, composta prevalentemente da colesterolo e acidi grassi, che da un lato aiuta a proteggere la pelle da batteri e altri agenti esterni, dall’altro crea una barriera protettiva evitando che le molecole d’acqua fuoriescano e la pelle si disidrati. La sua produzione diminuisce in seguito a età, malattie e diete non equilibrate, rendendo la pelle secca e poco luminosa.
L’estratto dei semi di Jojoba, impropriamente definito “olio”, è una cera dal colore dorato, con una composizione unica tra gli oli vegetali, simile al sebo prodotto dalla pelle umana e per questo penetra facilmente negli strati più profondi della pelle, dove avviene la sintesi e la rigenerazione cellulare, apportando nutrienti e lasciando aperti i pori.
L’olio di Jojoba contiene vitamine A, D ed E, Omega 6 e 9, zinco, rame e iodio e potenti antiossidanti che aiutano la rigenerazione cellulare, proteggono la pelle dal suo naturale invecchiamento e ne ripristinano il pH. Ha proprietà idratanti, emollienti, antibatteriche, antifungine, analgesiche, anti-infiammatorie e ipoallergeniche.
L’estrazione meccanica a freddo, tramite pressatura dei semi, permette di mantenere inalterate le caratteristiche naturali.